Нидерландският премиер Марк РютеСледвайте Гласове в Министърът на външните работи на

...
Нидерландският премиер Марк РютеСледвайте Гласове в Министърът на външните работи на
Коментари Харесай

Турция: Западът трябва да убеди Украйна да преговаря с Русия

Нидерландският министър председател Марк Рюте
Следвайте " Гласове " в 

Министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу съобщи, че някои западни страни не са заинтригувани от уреждането на украинската рецесия и би трябвало да убедят Украйна да седне на масата за договаряния с Русия. Той съобщи това в петък в Рим по време на конференцията " Средиземноморски разговори ".
" Необходимо е да убедим някои от нашите съдружници, които поддържат продължаването на войната, да върнат Украйна на масата за договаряния [с Русия] ", сподели той.
Чавушоглу обаче признава, че в този момент това ще бъде по-трудно, в сравнение с през март, когато украински и съветски представители се срещнаха в Анталия и в Истанбул. " Днес ще е по-трудно, тъй като се появиха нови условия. Русия ще сложи своите условия, Украйна няма да ги одобри, само че Турция ще продължи да поставя старания за споразумяване на спора ", сподели той и добави, че съгласно него единственият метод да се постави завършек на спора в Украйна е посредством дипломация. " Конфликтът може да бъде преустановен. Ние заемаме прагматична позиция  и това носи съответни резултати ", съобщи Чавушоглу, като напомни сключването и удължаването на съглашението за зърното с присъединяване на Турция, размяната на пандизчии сред Русия и Украйна.

" Надявам се, че до пролетта ще имаме по-ясна картина по въпроса за уреждането на изискванията за договаряния. Ще продължим да поставяме старания в тази посока ", означи Чавушоглу. 
Турция, която поддържа близки връзки както с Москва, по този начин и с Киев, се преглежда от мнозина като евентуален медиатор в украинския спор. Анкара е единствената членка на НАТО, която не е наложила масирани наказания на Москва, а Ердоган се среща постоянно с Путин. В същото време Турция непосредствено осъди експанзията на Русия против Украйна, доставя на Киев бойни дронове " Байрактар " (и възнамерява да отвори цех за тяхното произвеждане в Украйна), а също по този начин затвори Босфора за прекосяване на съветски военни кораби към Черно море.
През месеците на украинската война Ердоган съумя да реализира прочут триумф в ролята на медиатор сред страните. През септември администрацията на Ердоган посредничи при размяната на приятеля на Путин Виктор Медведчук за 215 украински пандизчии, в това число петима командири от бранителите на Азовстал.
Преди това Ердоган, дружно с Организация на обединените нации, бе една от страните в договарянията за деблокиране на износа на украинско зърно от южните пристанища на Украйна. Москва и Киев се съгласиха на договаряния в Истанбул, вследствие на които бяха подписани съглашения за основаване на кулоар от украинските пристанища през Черно море до Турция и по-нататък до друга дестинация. 
Освен това в Истанбул в края на март се организира един от многото кръгове на договаряния сред делегациите на Русия и Украйна, на които се твърдеше, че е реализиран пробив и даже се заприказва за спокойно съглашение, само че до такова не се стигна.
Източници: ТАСС, news.bg
 
 
 
 
02 Дек 20226702 Дек 20224002 Дек 20228102 Дек 202245902 Дек 202287802 Дек 2022201КоментариД-р Пламен ПАСКОВ02 Дек 2022 18:00ч.
https://www.youtube.com/watch?v=tZFFzhjf1m8
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати Д-р Пламен ПАСКОВ02 Дек 2022 18:00ч.
https://www.youtube.com/watch?v=tZFFzhjf1m8
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати ЧетениКоментирани28 Ное 2022195319 Ное 2022102829 Ное 202241324 Sep 20223112
Ние и нашите сътрудници използваме технологии като за персонализиране на наличието и рекламите, които виждате, както и с цел да проучваме трафика на уеб страницата. Изберете “Приемам ”, с цел да приемете потреблението на тези технологии. За повече информация, апелирам запознайте се с обновените и на Гласове.ком ЕООД
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР